El Memorial Democràtic, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, ha senyalitzat les localitats i els paratges de la comarca que van ser escenaris del gran èxode republicà.
A més de la Jonquera i Portbou, els passos fronterers més importants, s’han tingut en compte les vies secundàries d’alguns pobles de l’Albera i les Salines, i els municipis i indrets que van tenir un paper rellevant en la resistència i l’evacuació de les darreres unitats militars republicanes, com és el cas de Peralada i, més concretament, del seu castell.
Retirada i camins de l'exili a Peralada
El castell va ser confiscat el 1938 i s'hi van instal·lar la plana major de l'exèrcit republicà, un parc de vehicles militars i un taller de muntatge d'avions.
S'hi van dipositar també diverses remeses d'obres d'art evacuades del Museu del Prado, que es van distribuir entre la planta baixa del castell, el convent, l'església i la cripta del Carme. Aquests fons patrimonials i artístics van romandre a les dependències del castell fins a la seva evacuació cap a Ceret i Ginebra, els dies 3 i 4 de febrer de 1939.
El castell també va hostatjar durant alguns dies la comitiva de la Presidència de la República, encapçalada per Manuel Azaña (1880-1940). Azaña va arribar el 25 de gener des de Llavaneres (Barcelona) i va deixar el castell el 31 de gener per dirigir-se cap al mas de can Barris de la Vajol, a pocs quilòmetres de la frontera.
Per ampliar la informació i el coneixement d’aquests successos i espais de memòria democràtica, es poden visitar a La Jonquera i Agullana les seus del Museu Memorial de l’Exili.