La Crònica

La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita entre els anys 1325 i 1328, a la seva casa de l’Horta de València.

0
  • Apartats
    • Ramon Muntaner

Les Quatre Grans Cròniques van ser escrites a finals del s. XIII i durant el s. XIV: la Crònica de Jaume I o Llibre dels Fets; la de Bernat Desclot o Llibre del rei en Pere i dels seus antecessors; la de Ramon Muntaner i la de Pere el Cerimoniós. Les quatre són considerades el millor conjunt historiogràfic de l’Europa medieval.

La Crònica de Ramon Muntaner va ser escrita entre els anys 1325 i 1328, a la seva casa de l’Horta de València. L’obra abraça el període que va del 1208 fins el 1328 i relata els regnats dels monarques que el cronista va conèixer personalment: Jaume I, Pere el Gran, Alfons el Franc, Jaume II i Alfons el Benigne, així com dels reis coetanis de Mallorca i Sicília.

La Crònica de Muntaner, escrita en primera persona, amb una forta càrrega d’exaltació patriòtica i monàrquica, destaca pel seu estil narratiu, planer i sense massa retòrica. Muntaner glorifica aquells episodis excepcionals que considera dignes de ser recordats. Gràcies a la seva condició de soldat, l’autor va presenciar alguns dels fets que relata, cosa que no era habitual en altres cronistes.

Muntaner es dirigeix contínuament al públic que l’ha d’escoltar, però també aspira a ser escoltat pels reis i prínceps d’Aragó. Per aconseguir aquesta interacció, l’autor desenvolupa una narració àgil i directa, mitjançant preguntes i respostes i fent ús del característic “Què us diré?”. Carregada de dades històriques, la Crònica de Ramon Muntaner, encara que sota la seva interpretació personal, s’ha convertit en un element imprescindible per analitzar aquell període de la història de la Corona d’Aragó.

Crònica de Ramon Muntaner - Exemplar de la 2a edició catalana de la Crònica de Ramon Muntaner
Crònica de Ramon Muntaner - Exemplar de la 2a edició catalana de la Crònica de Ramon Muntaner